25 Şubat 2009 Çarşamba

le lapin à gil

Artık Fransa'da dahi, kimi kır kahveleri sayılmazsa, yaşamayan bir gelenek "café-concert". Bunların en tanınmışlarından bir Le lapin à Gil adıyla André Gil tarafından 1900 yılında Paris'te, Montmartre'da kuruldu. Artistik kabare diye biline üslubun doğmasına kaynaklık ve öncülük ettiği gibi, vodvil geleneğinin de en seçkin örnekleri bir dönem burada izlendi. Alexis Piron ve Pierre Capelle tarafından daha da stilize edilen bu gelenek aynı zamanda dönemin büyük "şantörleri" için de gerçek bir sahneydi. Başta Charles Nodier olmak üzere Pierre Dupont, Jules Janin, Horace Vernet hep bu dönemde tanındı. Fahişelerin dışarıdan gelip müşteri bulabildiği nadide yerlerdi. Manet'nin "Kırda Kahvaltısı"nı skandal yapan şeyin çimenlerin üzerine yayılan bir kadının yanındaki şarap şişesi olduğu düşünülürse bu kafelerin de sansür tarafından kovuşuturulmuş olmasına şaşırmamalı. Ne içilip ne mi yenirdi? Languedoc-Rousillon eşliğinde kuzu cabassol, Périgord'un yanında beyaz şaraba yatırılmış dana eti Brézolles, beyaz bir Korsika sepajının yanında ragoût de cabri, Auvergne kırmızısının yanında fricandeau braisé, Loire beyazının yanında "andouilettes". Döner kebap çok sonraları aşağılık bir üçüncü dünya mezbeleliğinde bulunduğu sıra bu gelenek tarih olmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder